Zdravá výživa jako životní styl
Lidem stále schází velké množství vlákniny
Nahlédněte někdy do nákupních vozíků v supermarketu okolním lidem a zjistíte, že se stále velmi dobře prodávají pekárenské výrobky z bílé mouky. Je to docela logické, neboť bílá mouka déle vydrží ve skladu, lépe se z ní peče díky vysokému obsahu lepku, a mimo jiné i díky malému množství vlákniny. Bílá mouka je vlastně jen vnitřek obilného jádra, kde se nachází mnoho sacharidů a proteinů, ale minimum cenných minerálních a stopových prvků.
Jistou výhodou bílého pečiva je jeho vzhled a svérázná chuť, a to jsou dva hlavní důvody, proč má na trhu stále úspěch. Mnoho lidí totiž uvažuje tak, že „hlavně, že mi chutná“ a to ostatní už nedomýšlí, zejména zdravotní důsledky.
Absence vlákniny v bílém pečivu zadržuje stolici v tlustém střevě a namísto pravidelného vyprazdňování tam odpadní toxické látky setrvávají a vrací se zpět do krevního oběhu. A pokud se taková dvoudenní zácpa projevuje pravidelně několikrát do měsíce, máte zaděláno na závažná onemocnění včetně rakoviny.
Důležitější, než vláknina, je osvěta a zájem
Nedostatek vlákniny ve stravě lze snadno napravit v podstatě ihned, zatímco informovat veřejnost o pravdivých skutečnostech, je mnohem obtížnější a zdlouhavější. V první řadě musíte změnit životní styl a musíte mít zájem u toho setrvat. Znamená to trpělivě lidem kolem sebe (nejčastěji v rodině a v zaměstnání nebo ve škole) vysvětlovat příčinné souvislosti nezdravého jídelníčku a hlavně nabízet správná řešení.
Někdy se to může zdát jako velmi složitý rébus, protože mnoho lidí je sice vzděláno v určitých oborech, pyšní se vysokoškolskými tituly, ale jak se stravují, nestačíte zírat. V oboru zdravé výživy jsou naprostými laiky a amatéry a podle toho také s nimi musíte jednat – velmi trpělivě a po malých krůčcích přidávat další informace, aby je dokázali vstřebat.